Skigebied

De Skiliftkarussell bij Winterberg is veruit het grootste en meest bekende samenhangende skigebied van het Sauerland. Wanneer de sneeuw goed is komen hier duizenden wintersporters samen om te genieten van de glooiende hellingen van het Sauerland. Er is de laatste jaren zoveel geïnvesteerd in de liften en infrastructuur van Winterberg, dat sommige gebieden in de Alpen er jaloers naar kijken. en dat je soms even in de rij staat bij een lift. Ook geen wonder dat je hier erg veel Nederlanders tegenkomt.

Het skigebied
Winterberg beschikt over een relatief groot en goed gefaciliteerd skigebied. Uiteraard wordt hier het woord ‘relatief’ gebruikt, want Winterberg ligt op slechts een uurtje of twee rijden van de Nederlandse grens in het Sauerland. Dit middelgebergte is simpelweg minder hoog en groot en ook minder sneeuwzeker dan de Alpen, dus een vergelijking met een Alpengebied gaat al snel mank. Maar goed,  met behulp van 26 skiliften kun je hier een grote ronde maken over zeven ‘bergen’. Ruim 27 kilometer pistes strekken zich uit over zeven deelgebieden: Astenstrasse, Bremberg, Herrloh, Kappe, Kahler Asten, Sürenberg en Poppenberg. De afdalingen zijn niet al te lang, maar je kan hier gewoon lekker skiën. De steilheid varieert van één van de verschillende oefenhellingen tot de pittige ‘Slalomhang’. Op tien pistes is kunstlicht aanwezig, dus bestaat de mogelijkheid tot avondskiën. Warme periodes kunnen steeds beter worden overbrugd door het toenemende aantal steeds geavanceerdere sneeuwinstallaties. Een groot deel van de pistes wordt kunstmatig langer wit gehouden. Ook de liften en al het andere materieel zijn hier modern en perfect op orde.

Mountainbike

In het Sauerland is een compleet fietsroutenetwerk aangelegd met meer dan 250 kilometer aan mountainbikeroutes rondom Winterberg. Startplaats is parkplatz Bremberg, dit is de parkeerplaats tegenover het Bikepark, waar routeborden staan opgesteld en bikers een passende route kunnen kiezen.

Meer informatie over de routes is te vinden op bike-arena.de.

Rodelen

Tien rodelhellingen, waarvan drie besneeuwd en met baanverlichting, liggen gewoon te wachten om er vanaf te glijden.

Je hebt vrij-baan. Als een speer het dal in, of over de piste scheuren met al zijn bochten. Met de hele familie of met vrienden, rodelen is reuze leuk. Je krijgt er pure levenslust van en het werkt vitaliserend als een energiedouche.
Wie wel van het winterse wit houdt, maar geen zin heeft in lange latten, moet maar eens een van de vele rodelhellingen in Winterberg bezoeken. Met tien rodelhellingen, waarvan drie besneeuwd en met baanverlichting, liggen gewoon te wachten om er vanaf te glijden. Met een slee, een bobslee, een glider of, zoals zanger en komiek Stefan Raab, in een wok. Je gaat steeds weer comfortabel de berg op met een van de zes rodelliften. Sleeën zijn overal te huur. Helemaal dikke pret is het glijden met de met lucht gevulde rubberbanden, de snow tubes, op de speciale snowtubebaan in Snow World Züschen.

Meer informatie is te vinden op www.snow-world-zueschen.de en http://www.sommerrodelbahn-winterberg.de/.